maanantai 9. tammikuuta 2012

Ja sensuuri laskeutui pohjolaan

Tulipas taas äkkiä paska maku suuhun. Blogasin jo aiemmin nettisensuuriyrityksistä ja niiden järjettömyydestä, mutta näemmä saaga jatkuu. Käräjäoikeudesta sensuurikäskyn saanut Elisa on nyt sitten velvoitettu toteuttamaan päätös ylemmän oikeusasteen tuomiota odotellessa. Ja näin helposti se käy. Tänään 9. tammikuuta 2012 Suomi ottaa ensimmäiset askeleensa nettisensuurin tielle.

Nyt siellä käydäänkin jo huutamaan: Ei saa kannattaa piratismia, se on laitonta ja kyllä pitää luovan työn tekijänkin saada korvausta työstään. Ei saakaan, niin onkin ja todellakin pitää. Laiton nettilataaminen on varmasti ongelma musiikki- ja elokuva-alan tienesteille. Toisaalta piratismi voi myös tarjota mahdollisuuden, joka pakottaa laatikon ulkopuolelle luomaan jotakin aivan uutta. Spotify lienee tästä varsin mainio esimerkki musiikkibisneksen puolelta, Steam puolestaan peliteollisuudesta.

Ajat muuttuvat, niin myös viihdeteollisuus. Tavat, joilla musiikkia tai elokuvia levitettiin joskus, eivät välttämättä toimi enää tulevaisuudessa - tai edes nykypäivänä. Ihmiset vaativat enemmän ja tilaisuus tekee varkaan. Uskallan kuitenkin väittää, että valtaosa warettajista olisi valmis maksamaan lataamastaan sisällöstä - sillä oletuksella, että hinta pysyy kohtuuden rajoissa ja käytettävyys sekä tuotteiden laatu nykyisiä laittomia palveluita vastaavana. On luotava keinot, joilla luovan työn tekijöiden toimeentulo varmistetaan, kyllä. On oltava valmiita sensuuriin, jotta levy-yhtiöt ja elokuvanlevittäjät tuottavat mahdollisimman paljon voittoa, no ei todellakaan!

Elisan tapauksessa (ja esim. USA:ssa valmisteltavassa SOPA-laissa) kyse on näet paljon muustakin kuin leivästä muusikon tai Kaisa Rastimon pöydässä. Olen ymmärtänyt, että lainsäädännön pitäisi noudattaa yhtenäisiä periaatteita, toimia niin, että lain eri osat eivät ole periaatteiltaan ristiriidassa keskenään. Tällä logiikalla: Jos Elisa on vastuussa minun waretuksestani, Tielaitos ja autokauppiaat voidaan vetää syytteeseen rattijuopumuksista.

Internet-liikenteen sensuroiminen millä tahansa tavalla muodostaa myös vakavan uhan sananvapaudelle. Elisasta saadaan ennakkotapaus, jonka pohjalta voidaan jatkossa velvoittaa operaattorit rajoittamaan myös muuta nettiliikennettä. En nyt vedä foliohattua kovin syvälle päähän, mutta turha kai tässä on arvostella esim. Kiinaa, kun itse ollaan valmiita syöksymään samalle tielle sen enempää valittamatta. Lännessä katsotaan ihaillen arabikevättä, jossa sosiaalinen media ja Internetin käyttö oli yksi vallankumouksien keskeisimpiä osia, mutta samaan aikaan omissa maissa suunnitellaan keinoja nettiliikenteen rajoittamiseksi. Enpä taas tiedä: Lepää rauhassa Kim-Jong Il. Perintösi elää ja voi hyvin.

Mukavissa merkeissä näemmä kevääseen 2012. En voi muuta kuin toivoa hovioikeudelle viisautta ja kykyä katsoa laajempia ympyröitä. Ja päättäjille: Internet on jotakin, jota vastaavaa ihmiskunnalla ei koskaan ole ollut käytössään. Se ei ole vielä näyttänyt kaikkea potentiaaliaan. Tuntematon pelottaa ja kaikkea teknologiaa voi käyttää myös rikollisiin tarkoituksiin, mutta pyydän silti: pidetään jooko sensuurinappula suhteellisen hyvin varmistettuna. Ja kiihkon hetkenä on hyvä muistaa: Myös kirja ylitettiin kieltää. Samoin kirjoitus- ja lukutaitoa on pidetty varsin epäilyttävinä ominaisuuksina - hyvinkin pitkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti