perjantai 6. tammikuuta 2012

Vaihteeksi asiaa vaalirintamalta

Eilen oli meikäläisellä jännä presidentinvaalipäivä. Ensin joku tuttu jakoi Facebookiin entisen pääministeri Matti Vanhasen suunnittelemat vaalikonekysymykset. Voi palestiinalainen puuseppä soikoon! Jos keskimääräinen vaalikone sisältäisi edes kolmasosan noista, voisi niistäkin masiinoista olla ihan aidosti hyötyä. Hiiteen viisiportaiset kyllä-ei-ehkä -vastaukset. Vastaukset tai edes yritykset väistellä Vanhasen kysymyksiä kertoisivat varmasi hurjan paljon ehdokkaista paitsi poliitikkoina, myös ihmisinä. Mutta ei, turha toivo. Meidän on ihan oikeasti paljon tärkeämpää tietää, onko tuleva presidenttimme lievästi parveketupakointia vastaan vai sen puolesta. Yksityishenkilö Vanhanen: teille olisi töitä tarjolla missä tahansa politiikan toimituksessa!

Niin, politiikan toimitukset, ne onkin jänniä. Olen jotenkin niin lopen kyllästynyt varsinkin television tarjoamiin vaaliohjelmiin. Epäolennaisuuksia, päällekkäinhuutelua, ohipuhumista, keskustelun irvikuvia - siitä on 2012 vaalitentit tehty. Mutta sitten: Nelosen ja Helsingin Sanomien uutistoimitukset fuusioituivat vuoden vaihteessa. En juuri kiinnittänyt asiaan mitään konkreettista huomiota ennen eilistä. Satuin bongaamaan osion Nelosen nettiin tuottamasta ohjelmasarjasta Vihdoinkin kahden, jossa siis kaksi presidenttiehdokasta tenttaa toisiaan studiossa 30 minuuttia, ilman toimittajaa.

Katsokaa itse. Puoli tuntia ihan oikeaa ja aitoa keskustelua, jossa kuunnellaan vastapuolen näkökantoja, vastataan toisen kysymyksiin, ja hemmetti puhutaan asiasta. Nelosen formaatti näyttää kuorivan jopa Timo Soinista asiallisen keskustelijan. Tätä lisää! Nyt tarvittaisiin enää, että tämä tavara saataisiin myös Nelosen tv-puolelle pelkän ruutu.fi:n sijaan. Saisi YLE alkaa vapista. Mutta ei, toivo lienee turha. Niin kauan kun sloganina on "Viihde on hyväksi", taitaa olla tärkeämpää tietää, mitä BB-JuhoEskoMattiTeppo työnsi nenäänsä. Ainakaan pessimisti ei pety.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti